dinsdag 15 november 2016

CLT week 3 HART

CLT Hartrevalidatie.  Het revalidatietraject na een hartoperatie.


In deze bijeenkomst gaan we het totale proces doorlopen m.b.t. een hartpatiënt die operatief behandeld gaat worden. We starten met de intake voor de operatie, zien de patiënt weer terug na de operatie en lopen zowel het klinische als het (eerste) bezoek(en) poliklinisch/post klinisch door. (Je kruipt dus in de rol van een fysiotherapeut in diverse werkgebieden c.q. ziet de patiënt eerst in het ziekenhuis dan in het revalidatiecentrum of particuliere praktijk).
Inleidende opdracht:

- Benoem de aandachtspunten/risicofactoren waar rekening mee gehouden moet worden
- Benoem het verschil in therapie variabelen/trainingsparameters) per fase van revalidatie.

Pre-operatieve fase
Fase I of klinische fase (opname in het ziekenhuis). Fase II of revalidatiefase. 
Fase III of postrevalidatiefase

Opdracht 1:
Werk het meest optimaal in een drietal. Je hebt dan een patiënt, een therapeut en een notulist die alle gegevens bijhoudt in een patiëntdossier. De rollen wisselen per opdracht.

Bereid de intake voor in 5 minuten. Lees allen de casus. De therapeut bereid vervolgens voor hoe hij zijn intake gaat uitvoeren.  De patiënt en notulist bepalen samen welk klachten de patiënt zo meteen heeft/gaat benoemen.

De therapeut voert vervolgens de intake uit in 5 minuten. Vervolgens geeft de therapeut informatie over de rol van de fysiotherapeut pre-operatief en post-operatief. Tenslotte geeft hij de eerste pre-operatieve behandeling. (zie: DTO3> ademhaling hoesttechniek etc.).

Opdracht 2:
Geef de patiënten status aan het volgende drietal. Zelf ontvang je ook een nieuwe status. Ook wisselen nu de rollen binnen jullie drietal.


Lees binnen 5 minuten de status die je ontvangen hebt. Je gaat de patiënt zo meteen postoperatief weer zien.


Verwijzing van de cardioloog postoperatief:

"Operatie succesvol, geen complicaties. Dhr. mag opbouwen naar volledige belastbaarheid. Levensstijl en fysieke conditie patiënt echter negatief invloed op herstel. Gelieve uw fysiotherapeutische begeleiding om dhr. ADL zelfstandig te krijgen."


Maak gezamenlijk een onderzoeksplan, waar de onderzoeksdoelen geformuleerd worden.
Dan bereid de therapeut zich alleen voor op het uitvoeren van het onderzoek en de keuzes van onderzoek interventies en middelen.
Ondertussen bepalen notulist en patiënt gezamenlijk wat de patiënt gaat simuleren in het onderzoek. Zij lezen hiervoor opnieuw de casus van de patiënt vanaf opdracht 2.

De therapeut voert het onderzoek uit. De notulist zorgt dat het dossier wordt bijgehouden.

Opdracht 3:
De rollen binnen het drietal wisselen weer.
Maak gezamenlijk een behandelplan.
De therapeut bereidt zich kort voor. (Materialen-ruimte)
De patiënt en de notulist spreken af wat de patiënt gaat simuleren tijdens de behandeling.
De therapeut voert de eerste postoperatieve behandeling uit. (15 minuten als tijdens de PAS-toets).

NB:
Zorg dat de therapeut steeds feedback krijgt. Je kunt hiervoor het beoordelingsformulier van de PAS gebruiken. Maar ook de criteria zoals beschreven op de MAAS-Globaal schaal kun je inzetten.

Je kunt opdracht 2  en 3 natuurlijk ook nog eens uitvoeren in de poliklinische fase.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten